Společnost LEGO® daruje prostřednictvím CHARITY TŘINEC stavebnice znevýhodněným dětem

Třináct tisíc dětí ze sociálně potřebných rodin z celé České republiky dostane k Vánocům nové stavebnice LEGO®. Prostřednictvím projektu Build to Give chce společnost LEGO po celém světě darovat 1 milion LEGO stavebnic dětem v obtížných situacích. Proto oslovila fanoušky všech věkových kategorií, aby vymysleli a postavili zábavné vánoční ozdoby a sdíleli je online s hashtagem #BuildtoGive.

Pomoc v celé České republice - Hlavním partnerem společnosti LEGO v tomto projektu mimořádného rozsahu je pro Českou republiku Arcidiecézní charita Praha, která do pomoci zapojila i ostatních sedm (arci)diecézních Charit. Díky celonárodní charitní síti se tak stavebnice LEGO dostanou v čase adventu a vánočních svátků ke znevýhodněným a sociálně potřebným rodinám na celém území republiky.

„Jsem ráda, že prostřednictvím kampaně Build to Give, uděláme v době Vánoc radost dětem v těžkých životních situacích přímo v České republice, kde působíme.“ říká Janet Kroes generální ředitelka LEGO továrny v Kladně a dodává: „Celá řada dětí i dospělých si během projektu užila radost ze hry a spoustu zábavy. Díky jejich zapojení si tutéž radost budou moci užít i děti, které žijí ve znevýhodněných podmínkách.“

„LEGO stavebnice poputují do rodin, které už využívají naše sociální služby, ale chceme obdarovat i děti ze sociálně znevýhodněných rodin, které dosud žádnou pomoc nezískaly. Tyto rodiny žijí skromně, přestože mnohdy oba rodiče pracují. Dětem kupují jen praktické dárky a potřebné věci, protože jim na kreativní hračky rozvíjející dětskou představivost nezbývají peníze,“ upřesňuje ředitel Arcidiecézní charity Praha Jaroslav Němec.

Zkušenost sociálních pracovníků ukazuje, že v sociálně nejslabších rodinách je pro rodiče i děti problémem najít společný čas a hrát si spolu. LEGO kostičky tak přinášejí nejen zábavu, ale také porozumění a hlubší propojení uvnitř rodin. S legendárními LEGO stavebnicemi si tak začnou hrát i děti v rodinách, které na hračky nemají nejen peníze, ale ani myšlenky, protože buď řeší složitou životní situaci anebo přímo trpí chudobou.

Charita Třinec spolupracuje s Jubilejní Masarykovou základní školou a mateřskou školou v Třinci, p.o. (www.jmzstrinec.cz) a rozhodla se přes 100 kusů stavebnic společnosti LEGO věnovat dětem, které docházejí do této školy.

„Do spádové oblasti naší školy patří i vyloučené lokality, které obývají rodiny dotčené chudobou, řada dětí vyrůstá ve znevýhodněném prostředí, proto chceme hračky LEGO nabídnout právě jim. Oslovili jsme třídní učitele, kteří nejlépe znají poměry v rodinách svých žáků, ti vytvořili seznam dětí, které bychom chtěli odměnit. Jsou to většinou děti z vícečetných či neúplných rodin, z rodin nezaměstnaných rodičů nebo z rodin pobírajících dlouhodobě dávky v hmotné nouzi.“

„Telefonicky jsme oslovili každého zákonného zástupce těchto žáků a nabídli jim možnost vyzvednutí dárků pro své děti. V některých rodinách to možná bude jediná hračka pod vánočním stromečkem, moc za ně děkujeme,“ popisuje Marcela Byrtusová, zástupce ředitele pro ekonomiku na Jubilejní Masarykově základní škole a mateřské škole v Třinci.

Více informací:

Ing. Monika Byrtusová, ředitelka, Charita Třinec, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., 724 257 219