Postní doba

Postní doba je od nejstarších dob chápána jako příprava na velikonoční tajemství.

Křesťanská tradice vyzývá ke čtyřicetidenní postní přípravě na velikonoce, ve kterých jsou obnovovány křestní sliby. V postní době jsme odpradávna zváni k "postu, modlitbě a almužně", tedy ke "skutkům pokání".

Také v ostravsko-opavské diecézi se lze zapojit do dobrovolné postní výzvy, Postní almužny. Prostředky, které se nashromáždí během postní doby v oranžových papírových schránkách, poputují na pomoc lidem v nouzi.

Akce, která letos probíhá v postním období od 26. února 2020 (Popeleční středa) do 2. neděle velikonoční, která bude 19. dubna 2020, V Olomoucké arcidiecézi postní almužna tradičně končí na Květnou neděli tj. 5. dubna 2020. Lidé si mohou na začátku postního období vyzvednout papírové krabičky (tzv. postničky) ve svých farnostech. Po celou dobu do nich mohou ukládat ušetřené peníze za požitky, které si v postní době odřeknou. Tyto dary pomohou lidem v nouzi prostřednictvím Charity.

Finanční prostředky použije církev prostřednictvím Charity na pomoc lidem v nouzi a na podporu charitního díla. Na spodní stranu papírové schránky mohou věřící napsat jak, nebo ve prospěch koho by se mohla sbírka využít.

„Vy jste sůl země.“ (Mt 5,13)